logo

Streszczenie książki

Poznaj kluczowe lekcje z książki Zjadanie zwierząt – bez zbędnego lania wody, w formie konkretnego i zwięzłego streszczenia.

Wyszukaj książkę Kliknij i wyszukaj po tytule lub autorze

Brak dostępu

Nie masz dostępu do 'Fabryki wiedzy'. Wykup dostęp Premium i odkryj setki wartościowych opracowań, które pomogą Ci rozwijać biznes, marketing, sprzedaż i siebie.

 

Zjadanie zwierząt

Eating Animals
Autor: Jonathan Safran Foer


Dieta Filozofia Zdrowie

18 min czytania
12 rozdziałów
3 czytelników



Spis treści:
1. Farmy produkcyjne to tak naprawdę fabryki.
2. Przemysłowy proces hodowli drobiu jest przerażający, zarówno pod względem etycznym, jak i higienicznym.
3. Hodowla trzody chlewnej to szczyt okrucieństwa wobec zwierząt.
4. Współczesne przemysłowe metody połowów oraz farmy rybne współdzielą etos swojej pracy z farmami produkcyjnymi.
5. Pracownicy farm produkcyjnych i rzeźni stają się brutalni, a nawet sadystyczni.
6. Jedzenie mięsa zagraża równowadze w środowisku.
7. Przemysł mięsny znany jest z naginania prawa do swoich potrzeb.
8. Cena mięsa jest niska, ponieważ nie odzwierciedla w zupełności faktycznych kosztów jego produkcji
9. Farmy produkcyjne już są przyczyną wielu chorób, a nieuchronnie doprowadzą do zaistnienia na świecie kolejnej pandemii.
10. Nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia dla lepszego traktowania psów, niż świń, kur czy ryb.
11. Nie będąc wegetarianinem praktycznie niemożliwe jest etyczne jedzenie.
12. Podsumowanie