The End of Food Allergy: The First Program To Prevent and Reverse a 21st Century Epidemic



Autorzy: Kari Nadeau, Sloan Barnett



25 min czytania
12 rozdziałów



Spis treści:
1. A co ja z tego będę miał? Dowiesz się w jaki sposób nauka zamierza położyć kres alergiom pokarmowym.
2. Alergolog, Gideon Lack, przedstawił swoją rewolucyjną hipotezę na temat alergii pokarmowych.
3. Alergie pokarmowe są globalnym problemem, dotykającym w bardzo wysokim stopniu, zarówno dzieci jak i dorosłych.
4. Żadna z opublikowanych teorii nie wyjaśnia w pełni, dlaczego ludzie zmagają się z alergiami pokarmowymi, a w grę wchodzi bardzo wiele czynników.
5. Powszechność występowania alergii na orzechy ziemne nie może zostać uzasadniona genetycznie, ani przez inne stany medyczne.
6. Teoria ekspozycji na podwójne alergeny wskazuje na to, iż nasz skóra może być jednym z głównych przewodników w rozwoju alergii pokarmowych.
7. Hipoteza Gideona Lack’a opierała się na twierdzeniu, że jedzenie produktów wysoko alergizujących może uchronić dzieci przed rozwojem alergii pokarmowych oraz odwrotnie.
8. Badanie LEAP potwierdziło hipotezę Lack’a, iż wczesna ekspozycja na alergen uodparnia dzieci na rozwój uczulenia na orzechy ziemne.
9. Wczesna ekspozycja dzieci na alergeny zawarte w jedzeniu jest generalnie bardzo dobrym pomysłem, istnieje jednak kilka ważnych obostrzeń.
10. Immunoterapia doustna może zatrzymać rozwinięte już alergie pokarmowe.
11. Z czasem immunoterapia doustna staje się coraz mniej wymagająca, niebezpieczna oraz czasochłonna.
12. Podsumowanie

Streszczenie

„Koniec alergii pokarmowych” (2020) to książka pokazująca w jaki sposób rozwój nauki i medycyny pomaga rozwiązać problem, z którym ludzkość zmaga się od tysięcy lat. Łącząc w sobie analityczne zbiory badań oraz wciągającą fabułę, pozwala nam spojrzeć na zachodzącą właśnie, jedną z największych medycznych i naukowych rewolucji.

Dla kogo?

  • Dla osób zmagających się z alergią pokarmową,

  • Dla rodziców, nauczycieli oraz lekarzy dzieci cierpiących na alergie pokarmowe,

  • Dla każdego zainteresowanego badaniami na temat jedzenia oraz ciekawymi historiami naukowymi.

O autorach

Dr Kari Nadeau jest dyrektorem Centrum Seana N. Parkera do Badań nad Alergią i Astmą na Uniwersytecie Stanforda, gdzie jest profesorem Fundacji Naddisy w dziedzinie dziecięcej alergii pokarmowej, immunologii i astmy. Jest także członkiem Stanford’s Maternal and Child Health Research Institute oraz Stanford Institute of Immunity, Transplantation and Infection. Posiada tytuł lekarza i doktora w Harvard Medical School.

Sloan Barnett jest prawniczką i dziennikarką, autorką bestsellera New York Timesa" Green Goes with Everything". Jest matką trójki dzieci, u których alergie ustąpiły dzięki programowi immunoterapii dr Kari Nadeu.