Jak nie umrzeć przedwcześnie. Cała prawda o zdrowym żywieniu

How Not to Die: Discover the Foods Scientifically Proven to Prevent and Reverse Disease


Autorzy: Michael Greger, Gene Stone



19 min czytania
11 rozdziałów

Dostępna wersja audio
Zaloguj się, aby odłsuchać w Playerze



Spis treści:
1. A co ja z tego będę miał? Odkryjesz bardzo prosty sekret długiego i zdrowego życia.
2. Zła dieta jest głównym czynnikiem śmierci u nieletnich, a jednak jest ona bardzo często ignorowana przez przemysł medyczny.
3. Dieta oparta na roślinach może poprawić nasze zdrowie bardziej niż medykamenty.
4. Owoce, szczególnie jagody, pomagają powstrzymać rozwój chorób nowotworowych oraz znacząco polepszyć pracę układu odpornościowego.
5. W zdrowej diecie niezbędne są warzywa.
6. Fasola oraz pełne zboża pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
7. Orzechy i nasiona to super produkty.
8. Zioła i przyprawy dodatkowo potęgują korzyści płynące ze spożywania zdrowych produktów.
9. Jeżeli chodzi o napoje, niezaprzeczalnym liderem pozostaje woda.
10. Ćwiczenia połączone ze zdrową dietą są receptą na długie życie.
11. Podsumowanie

Streszczenie

„Jak nie umrzeć przedwcześnie” (2015) to książka, która wyjaśnia jak przejście na dietę roślinną może wydłużyć twoje życie, jednocześnie zupełnie odmieniając jego jakość. Niniejsze streszczenie zawiera wiele bardzo przydatnych informacji o zdrowym odżywianiu, a także służy poradami dietetycznymi, których nie usłyszysz od żadnego doktora.

Dla kogo?

  • Pacjentów, u których zdiagnozowano poważne stany zagrożenia życia, jak choroby serca czy cukrzyce,

  • Osób, które genetycznie obciążone są ryzykiem zapadnięcia na takie choroby,

  • Każdego kto zmaga się z nadwagą, zmęczeniem i ogólnie, nie czuje się zbyt dobrze.

O autorach

Michael Greger jest znanym na całym świecie lekarzem, autorem i mówcą. Jest również dyrektorem ds. zdrowia publicznego i hodowli zwierząt w Humane Society w Stanach Zjednoczonych. Greger prowadzi stronę internetową NutritionFacts.org.

Gene Stone jest autorem kilku książek na temat odżywiania opartego na roślinach, w tym bestsellera "Forks Over Knives".