Cukier, sól, tłuszcz
Odblokuj dostęp do 608 streszczeń książek biznesowych i samorozwojowych i zdobywaj wiedzę nawet 32 razy szybciej.
Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze
Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us
Autor: Michael Moss
Spis treści:
1. Co ja z tego mam: dowiedz się, dlaczego musisz wrócić do jedzenia domowych posiłków.
2. Po II wojnie światowej przetworzone, gotowe do spożycia produkty zastąpiły ideał domowego posiłku.
3. Ludzie łakną cukru, dlatego przetworzona żywność jest nim przepełniona.
4. Spożycie cukru nieustannie wzrastało, pomimo rosnących obaw o zdrowie.
5. W naszej diecie nigdy nie mamy dość tłuszczu.
6. W ciągu ostatniego stulecia, ser stał się ogromnym problemem zdrowotnym.
7. Przetworzona żywność dostarcza większość soli spożywanej przez przeciętnego Amerykanina.
8. Koncerny spożywcze tracą, jeśli starają się być zdrowsze, ale interwencje rządowe zapowiadają zmiany.
9. Podsumowanie
13 min czytania
9 rozdziałów
Spis treści:
1. Co ja z tego mam: dowiedz się, dlaczego musisz wrócić do jedzenia domowych posiłków.
2. Po II wojnie światowej przetworzone, gotowe do spożycia produkty zastąpiły ideał domowego posiłku.
3. Ludzie łakną cukru, dlatego przetworzona żywność jest nim przepełniona.
4. Spożycie cukru nieustannie wzrastało, pomimo rosnących obaw o zdrowie.
5. W naszej diecie nigdy nie mamy dość tłuszczu.
6. W ciągu ostatniego stulecia, ser stał się ogromnym problemem zdrowotnym.
7. Przetworzona żywność dostarcza większość soli spożywanej przez przeciętnego Amerykanina.
8. Koncerny spożywcze tracą, jeśli starają się być zdrowsze, ale interwencje rządowe zapowiadają zmiany.
9. Podsumowanie