Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze

Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us


Autor: Michael Moss



13 min czytania
9 rozdziałów



Spis treści:
1. Co ja z tego mam: dowiedz się, dlaczego musisz wrócić do jedzenia domowych posiłków.
2. Po II wojnie światowej przetworzone, gotowe do spożycia produkty zastąpiły ideał domowego posiłku.
3. Ludzie łakną cukru, dlatego przetworzona żywność jest nim przepełniona.
4. Spożycie cukru nieustannie wzrastało, pomimo rosnących obaw o zdrowie.
5. W naszej diecie nigdy nie mamy dość tłuszczu.
6. W ciągu ostatniego stulecia, ser stał się ogromnym problemem zdrowotnym.
7. Przetworzona żywność dostarcza większość soli spożywanej przez przeciętnego Amerykanina.
8. Koncerny spożywcze tracą, jeśli starają się być zdrowsze, ale interwencje rządowe zapowiadają zmiany.
9. Podsumowanie

Streszczenie

"Cukier, sól, tłuszcz" bada wzrost przemysłu przetworzonej żywności w Ameryce i na świecie oraz przyczyny, dla których został on napędzony przez liberalne użycie soli, cukru i tłuszczu. Te trzy składniki są dla nas, ludzi, niemal nie do odparcia, ale ich nadużywanie niesie ze sobą niszczące skutki zdrowotne.

Dla kogo?

  • Dla każdego, kto chce się zdrowiej odżywiać,

  • Dla każdego, kogo interesuje, dlaczego przetworzona żywność jest dziś tak popularna.

O autorze

Michael Moss to amerykański dziennikarz i pisarz. W 2010 r. otrzymał nagrodę Pulitzera. Pisze dla New York Timesa i the Wall Street Journal.