Streszczenie książki
Poznaj kluczowe lekcje z książki The End of Food Allergy – bez zbędnego lania wody, w formie konkretnego i zwięzłego streszczenia.
Wyszukaj książkę Kliknij i wyszukaj po tytule lub autorzeThe End of Food Allergy: The First Program To Prevent and Reverse a 21st Century Epidemic
Autorzy: Kari Nadeau, Sloan BarnettDieta Zdrowie
25 min czytania
12 rozdziałów
2 czytelników
Spis treści:
1. A co ja z tego będę miał? Dowiesz się w jaki sposób nauka zamierza położyć kres alergiom pokarmowym.
2. Alergolog, Gideon Lack, przedstawił swoją rewolucyjną hipotezę na temat alergii pokarmowych.
3. Alergie pokarmowe są globalnym problemem, dotykającym w bardzo wysokim stopniu, zarówno dzieci jak i dorosłych.
4. Żadna z opublikowanych teorii nie wyjaśnia w pełni, dlaczego ludzie zmagają się z alergiami pokarmowymi, a w grę wchodzi bardzo wiele czynników.
5. Powszechność występowania alergii na orzechy ziemne nie może zostać uzasadniona genetycznie, ani przez inne stany medyczne.
6. Teoria ekspozycji na podwójne alergeny wskazuje na to, iż nasz skóra może być jednym z głównych przewodników w rozwoju alergii pokarmowych.
7. Hipoteza Gideona Lack’a opierała się na twierdzeniu, że jedzenie produktów wysoko alergizujących może uchronić dzieci przed rozwojem alergii pokarmowych oraz odwrotnie.
8. Badanie LEAP potwierdziło hipotezę Lack’a, iż wczesna ekspozycja na alergen uodparnia dzieci na rozwój uczulenia na orzechy ziemne.
9. Wczesna ekspozycja dzieci na alergeny zawarte w jedzeniu jest generalnie bardzo dobrym pomysłem, istnieje jednak kilka ważnych obostrzeń.
10. Immunoterapia doustna może zatrzymać rozwinięte już alergie pokarmowe.
11. Z czasem immunoterapia doustna staje się coraz mniej wymagająca, niebezpieczna oraz czasochłonna.
12. Podsumowanie