Kod otyłości. Sekrety utraty wagi

The Obesity Code: Unlocking the Secrets of Weight Loss


Autor: Jason Fung



16 min czytania
10 rozdziałów

Dostępna wersja audio
Zaloguj się, aby odłsuchać w Playerze



Spis treści:
1. Co ja z tego mam? Poznaj prawdziwą historię otyłości.
2. Czynniki genetyczne odgrywają większą rolę w otyłości niż środowisko społeczne.
3. Aby zrozumieć otyłość, trzeba spojrzeć zarówno na zużycie, jak i na spożycie kalorii.
4. Zmniejszenie ilości przyjmowanych kalorii zmniejsza wydatek energetyczny i obniża tempo przemiany materii.
5. Wysoki poziom insuliny jest prawdziwą przyczyną otyłości, choć dokładny sposób jej działania pozostaje niejasny.
6. Podjadanie między posiłkami prowadzi do podniesienia poziomu insuliny i może powodować insulinooporność.
7. Otyłość i ubóstwo są powiązane, częściowo z powodu dopłat do rolnictwa.
8. Tłuszcze dietetyczne nie są niezdrowe, za wyjątkiem zmodyfikowanych trans tłuszczów.
9. Zmniejszenie spożycia cukru zmniejsza ryzyko otyłości, ponadto kawa nie jest tak niezdrowa, jak mogłoby się wydawać.
10. Podsumowanie

Streszczenie

"Kod otyłości" odnosi się do alarmującego globalnego wzrostu otyłości i pyta, co możemy zrobić, aby zminimalizować ryzyko dla naszego zdrowia. Według Jasona Funga należy najpierw wyjaśnić powszechne błędne przekonania na temat przyczyn otyłości, zaczynając od starego poglądu, że winne są wszystkie tłuszcze w diecie. Oznacza to bliższe przyjrzenie się najnowszym dowodom i zajęcie się prawdziwym winowajcą, tzn. insulinoopornością.

Dla kogo?

  • Dla cukrzyków typu II

  • Dla osób, które bezskutecznie walczą ze swoją otyłością

  • Dla osób, których wykańcza ograniczanie kallorii

O autorze

Jason Fung jest lekarzem i czołowym ekspertem medycznym. Specjalizuje się w cukrzycy typu 2, odżywianiu i otyłości oraz jest znanym orędownikiem postu jako leku na tę chorobę. Fung napisał wiele artykułów na tematy zdrowotne dla gazet i magazynów, w tym „Atlantic” i „Daily Mail”. Jest stałym gościem Fox News. Fung jest kierownikiem programu intensywnego leczenia dietetycznego w szpitalu Scarborough w Ontario w Kanadzie.